La creació i la difusió de continguts i programes educatius es du a terme cada vegada més a través de pantalles, en diàleg/competència amb els formats presencials de transmissió cultural vigents.
En 2009, el Festival ZEMOS98 dedicó el grueso de sus reflexiones y actividades a pensar junto a activistas, profesorado y gente del ámbito artístico y la innovación social, aquellos lugares, metodologías y procesos, que al margen de la educación formal, expresan otras formas de conocimiento. Esto ocurrió en el marco del seminario internacional que tuvo por nombre Educación Expandida. Aquel material, recogido y documentado en la web www.educacionexpandida.org, ha servido como punto de partida para que ZEMOS98 y Juan Freire hagan el trabajo de este libro.
Documental sobre la experiencia realizada en el centro educativo Domínguez Ortiz del Polígono Sur en Sevilla durante el Festival Internacional ZEMOS98 11 edición. Coproducido por ZEMOS98 e Intermedia producciones.
Repàs de les sessions I+C+i (Investigació i innovació en l'àmbit cultural) dedicades a l'educació i com les noves fronteres de l’educació aprofitant les tecnologies digitals per educar en i per la creativitat o com han de ser les apps per a una nova cultura.
Vladimir Petric: Three aspects of teaching cinema [ 05/09/2012 | Equip Pantalla Global ]
Vladimir Petric sosté que la majoria dels professors de cinema està massa preocupat amb els aspectes tecnològics de la cinematografia i no es preocupa prou amb el cinema com a forma d'art. Per contra, Petric insta que s’animi als estudiants a fer servir el cinema per expressar les seves visions artístiques personals, i igualment a utilitzar altres formes d'art en el currículum universitari.
Contrapicado.net - La pedagogía de la creación de Alain Bergala. Una historia de amor al cine [Entrevista a Alain Bergala] [ 05/09/2012 | Equip Pantalla Global ]
Entrevista a Alain Bergala, crítico, ensayista y director de cine francés. Donde explica su punto de vista subjetivo desde donde afrontar la pedagogía cinematográfica. Incluye métodos vanguardistas como proponer un análisis a partir del propio proceso de realización de un film para que los alumnos den soluciones alternativas a las dadas o el uso de “la pedagogía del fragmento” consistente en enfrentar películas con escenas similares para ver las múltiples posibilidades que adopta el cine ante la misma puesta en escena.
Rafael Marfil Carmona – Estrategias para la educación audiovisual [ 05/09/2012 | Equip Pantalla Global ]
En nuestra compleja y posmoderna Civilización de la Imagen, no resulta útil temer y rechazar, sin más, los medios audiovisuales. Tampoco es válida la simplista reducción de su enseñanza al mero adiestramiento tecnológico. Lo audiovisual debería considerarse como una ventana para la expresión del libre pensamiento y un punto de partida para reflexionar sobre nuestro mundo. Nuestro método educativo debe ser el trabajo interdisciplinar y la pedagogía
400 colps – Altres narratives dins i fora de l’escola [ 05/09/2012 | Equip Pantalla Global ]
«400 colps» és un projecte que es mou entre dos àmbits, l’educació i l’audiovisual, per fomentar la participació i generar xarxa. El blog de «400 colps» pretén ser un nexe entre els diferents projectes audiovisuals que es desenvolupen als centres escolars. Una plataforma d’intercanvi i coneixement d’aquelles iniciatives que estan realitzant els alumnes de diferents nivells al llarg del territori. També vol esdevenir un punt de referència i informació d’activitats relacionades amb l’audiovisual.
Cinema en curs [ 05/09/2012 | Equip Pantalla Global ]
Cinema en curs és un projecte de pedagogia del cinema a escoles i instituts públics de Catalunya iniciat el 2005. Des d’aleshores apropa els joves a l’art cinematogràfic a través de la intervenció als centres educatius de professionals del cinema (realitzadors, directors de fotografia, guionistes, muntadors…). El projecte es desenvolupa en tres eixos fonamentals: tallers a alumnes de 9 a 18 anys, laboratori d’experimentació i recerca per treballar el cinema a l’àmbit educatiu, formació als mestres i professors.
Tot tipus de lliçons online, recursos inspiradors, apartats específics per a escoles i per a docents… YouTube mostra amb el nou canal educatiu el seu poder creixent en la societat global.
Des del maig del 2012, la plataforma EdX ofereix cursos online gratis promoguts pel MIT i les universitats de Harvard i Berkeley, en una inaudita aposta per l’e-learning en l’educació superior
Un extens i documentat article aparegut a la revista Time (9/7/2012) recollia l’impacte internacional dels més de 3000 vídeos educatius online de la Khan Academy creada per Salman Khan.